woensdag 25 mei 2016

Nieuwe peiling: Vlaams Belang eet N-VA op





Met een peilingscore van 13,9 procent wordt het Vlaams Belang de derde grootste partij van Vlaanderen. Extreem-rechts haalt de stemmen bij N-VA, dat zich stilaan zorgen moet maken. Ook CD&V zakt verder weg.
Het Vlaams Belang rukt op. De 25 procent uit 2004 is nog veraf, maar dat neemt niet weg dat de partij blijft stijgen in de volksgunst. De vluchtelingencrisis en de vrees voor de radicalisering spelen het Vlaams Belang in de kaart. Partijtoppers zoals Filip Dewinter en voorzitter Tom Van Grieken hoeven de bal maar binnen te koppen. En dat doen ze blijkbaar met succes.
Dat het Vlaams Belang terugknokt, blijkt uit de nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws en VTM. Daarin doet het met 13,9 procent zelfs beter dan CD&V en Open Vld, die achteruitgaan tegenover de verkiezingen. Het Vlaams Belang is nu de derde partij van Vlaanderen. Niet slecht voor een partij die in 2014 maar nipt de kiesdrempel haalde.
Wie zich stilaan wel zorgen mag maken, is Bart De Wever (N-VA). Hij stuurde zijn partij de voorbije maanden naar rechts, maar kan niet verhinderen dat ze wordt leeggezogen door het Vlaams Belang. In de peiling landt N-VA op 24,2 procent. Daarmee blijft ze de grootste partij, maar verliest ze acht procent tegenover de verkiezingen in 2014. De magische grens van 30 procent is erg veraf.

Islam



SHARE

In 2014 had N-VA een enorme overmacht op het Belang. Nu voelt De Wever de hete adem van Dewinter


Opmerkelijk is dat Vlaams Belang en N-VA samen exact evenveel stemmen halen als bij de vorige stembusslag: iets meer dan 38 procent. Hun potentieel blijft even groot, maar de onderlinge verhouding is totaal anders. In 2014 had N-VA een enorme overmacht op het Belang. Nu voelt De Wever de hete adem van Dewinter.
De Wever voelde de bui al hangen. Het is geen toeval dat de N-VA twee weken geleden het idee om een grotere rol toe te kenenn aan de islam op school meteen afschoot. Dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een harde lijn volgt in de vluchtelingenaanpak. Of dat minister Liesbeth Homans zich verzet tegen de “pampering van allochtonen”. Het doel is simpel: de rechtse vleugel afdekken.
Dewinter ziet de “Blokkisering” van de N-VA graag komen. Het origineel is beter dan de kopie, vindt hij. Dat de N-VA een flauw afkooksel is, moet blijken uit zijn nieuwe campagne. Begin dit jaar haalde Dewinter de oude bokshandschoen weer van de muur. Sinds begin mei hoort daar ook een harde slogan bij: “Islamterreur: ondergaan of terugslaan.”

Slapend rijk



SHARE

De sp.a doet haasje-over met CD&V en wordt de tweede grootste partij van Vlaanderen


Maar je hoeft de islam niet aan te vallen om populair te zijn. Aan de andere kant van het spectrum slaat ook de zachte koers van Groen aan. De groenen zitten in een stabiele stijgende lijn en eindigen op 11,1 procent, tegenover 8,6 procent bij de verkiezingen. Die evolutie sluit aan bij de algemene revival van links.
Op de Grasmarkt bouwt John Crombez krediet op. De sp.a doet haasje-over met CD&V en wordt de tweede grootste partij van Vlaanderen. Of die 15,6 procent het resultaat is van tactische beslissingen is niet zeker, want ook PVDA+ en Groen winnen aan populariteit. Het wijst op een groter ongenoegen over het beleid van de regering, waar ook het Vlaams Belang van profiteert. De oppostie wordt slapend rijk.
Gepland of niet, Crombez mag zich sowieso in de handen wrijven. Elke stem voor het Vlaams Belang is er eentje minder voor de (centrum)rechtse partijen: CD&V, Open Vld en N-VA. Zo wordt de kans op een plaatsje in de nieuwe regering na 2019 alvast iets groter.

PTB derde grootste in Wallonië

In Franstalig België vergaat het de socialisten minder goed. Zowel in Brussel als Wallonië gaat de PS achteruit. Ook de MR van premier Michel krijgt klappen. Grote winnaar is de extreemlinkse PTB, die in Wallonië op 13,5 procent eindigt. De Ipsos-peiling werd tussen 6 en 12 mei afgenomen bij 2.553 Belgen. (Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten